Så fungerar Instagrams algoritmer

Instagram är en populär plattform att dela innehåll på – främst bilder men även kortare videoklipp. Att synas bland dom miljontals konton som faktiskt finns på plattformen är dock inte helt enkelt men det finns flera knep för att lyckas. Ett av dom är att förstå hur Instagrams algoritmer fungerar och om det finns mer att läsa här.

Så sorterar Instagrams algoritmer innehåll

Att förstå sig på instagrams algoritmer kan vara svårt men för den som vill ha ett framgångsrikt konto är det viktigt. Algoritmerna på plattformen sorterar och rangordnar innehåll på flera sätt med dom 4 följande är dom mest avgörande:

  • Innehållsdetaljer – Vid vilka tider är dina följare som mest aktiva? Instagrams algoritmer sorterar innehåll utifrån hur mycket uppmärksamhet ett inlägg får direkt när det publiceras.
  • Aktivitet – Den egna aktiviteten är även den avgörande för hur synligt ditt konto kommer att vara. Instagram gillar aktiva konton så att svara snabbt och att använda olika funktioner i appen kommer att hjälpa rankingen. Att lägga ut en bild eller ett videoklipp för att sedan lämna appen orörd till nästa dag är alltså inget vinnande koncept – åtminstone inte för den som vill synas.
  • Följarnas aktivitet – Det är inte bara den egna aktiviteten som spelar roll, utan även andra användares. Det finns flera typer av instagramanvändare – vissa som föredrar att kolla på bilder och andra som föredrar rörligt material. Det gäller alltså att anpassa innehållet till vad målgruppen gillar.
  • Användarinteraktion – Instagrams algoritmer har även en förmåga att upptäcka hur olika användare stannar upp och interagerar med olika typer av innehåll.

Tips för att lyckas

För att lyckas med synlighet gäller det alltså att förstå sig på instagrams algoritmer och hur dom kan ”överlistas”. Ett bra tips är att personligen be om interaktioner och kanske har du sett både stora och små konton som ber följarna att gilla och kommentera inläggen.

Ett sätt att göra det, utan att be om det rakt ut, är att ställa frågor i inläggen. Kanske berättar du om dina helgplaner eller lägger upp en bild på dagens middag. Passa då på att fråga ”vad hittar ni på för roligt i helgen?” eller ”vad äter ni idag?” så kommer troligen åtminstone ett par av följarna att svara på frågan.

Ser du dessutom till att svara på kommentarer och meddelanden på ett personligt sätt finns en chans att ditt innehåll kommer bli mer synligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *